Múixing

MUIXING

El múixing es l’esport, que els gossos tiren normalment d’un trineu i del muixer (conductor del trineu). Existeixen varies modalitats, tant en neu com en circuits de terra.

muixing-2016-3

El nostre equip competeix en terra, amb sis gossos caçadors i amb carro de 4 rodes i dos equips de 6 o 8 gossos nòrdics i amb carro de quatre rodes. En neu competim amb sis gossos caçadors i sis o vuit gossos nòrdics i amb trineu.

Les carreres d’sprint, normalment són d’entre 5 i 9 Km. en terra, fins 11 i 12 Km. en neu, com poden ser les carreres de Lliga Catalana i Campionats d’Espanya. La velocitat és la característica més important que es valora en aquesta modalitat.

En travessies i mitja distancia, s’acostumen a fer etapes de 25 a 40 Km. per etapa. Al nostre pais, una de las travesies més conegudes és la de Monegros i “El Camino de Santiago”. La característica més important por aquesta modalitat es la resistencia i l’orientació, tant del múixer com dels gossos, en especial el gos guia.

El que també és molt important, tant en una modalitat com en l’altre, es tenir una bona temperatura. El reglament parla de 18º, però és aconsellable no sortir a còrrer por damunt dels 15º, per evitar problemes amb els gossos, com poden ser els cops de calor.
Ja que en el nostre país no hi ha moltra tradició en preparar carreres de mitja distancia, el nostre equip que es prepara per aquesta modalitat, també participa en les carreres d’sprint.

UNA LLEGENDA – LA HISTÒRIA D’EN BALTO A LA “CURSA DEL SÈRUM”

muixing-2016-2

Al 1925, un solitari poble ubicat al nordoest d’Alaska, Nome, patia una epidèmia de diftèria.
L’únic metge del poble es va comunicar amb l’hospital d’Anchorage, a varis centenars de kilòmetres de distància (1600 km aprox) , per sol.licitar dosis de vacunes per als nens de l’horfanat de Nome.
Preò hi havia cert inconvenient; el transport. No havia ferrocarril que hi arribes, i al ser hivern, Nome havia quedat aillada del mar, amb el que els vaixells tampoc hi arribaven.

La solució: fer una carrera de relleus, entre diferents equips de gossos de trineus, i aixÍ fer arribar el serum a Nome i poder salvar als infants de l’horfanat i a gran part de la població .

Diversos muixers i equips de gossos (19 muixers i 100 gossos) van participar en aquesta cursa a contra-rellotge.
Els més famosos i anomenats són en Leonhard Seppala, amb el seu equip liderat per en Togo, que van fer mes del triple de quilometres que la resta de mushers i gossos, i el seu ajudant, en Gunnar Kaasen, que amb l’equip “B” d’en Seppala, guiat per Balto, va conduir durant els 2 ultims relleus, fins arribar a Nome amb el serum.
I així pel treball de tots aquests muixers i els seus gossos, entre tots, van aconseguir salvar milers de vides a Nome.
La historia no va acabar massa bé per alguns d’aquests herois… però això, ja és unaltra història.

COM ÉS ‘GESTA’ LA CONDUCCIÓ DE GOSSOS.
– Inicialment com una necessitat primaria de diversos pobles situats al Nord d’Europa, molt al nord, en latituds situades al voltant del Pol Nord.
– Eren “el motor imprescindible” dels seus vehicles… els trineus. Inicialment , els trineus, eren grans plataformes de transport. Animal i/o familiar.
– Aquests pobles criaven gossos, exclusivament per al tir, per a enganxar-los davant d’un trineu de càrrega, i anar d’un lloc a un altre a caçar l’ós (si tenien sort) i les foques. Carregaven la caça sobre el trineu i … cap a casa.
– També, en epoca de desgel, seguien a les balenes al llarg de la costa, amb la familia sobre els trineus, per poder caçar-les.
– Entre el 1860 i 1930, molts d’aquests gossos “nòrdics”, van ser comprats i portats a U.S.A, Alaska i Canadà. Inicialment per a utilitzar-los com a animals de transport sobre neu i entre poblacions sense comunicacio.
– Aleshores van començar a competir entre “els tirs mes rapids”. Al final i unicament, van acabar criant-se per celebrar-hi curses.
– És doncs, d’aquests primers “gossos nòrdics”, de la seva cria a Canadà i U.S.A. i d’aquests primers participants a competicions, que esdevé a meitat del 1900, l’esport del MUSHING.

ESPECIALITATS / CATEGORIES
Existeixen 2 modalitats de muixing segons sigui en terra o en neu.
Modalitats en neu:
TRINEU: El trineu és un vehicle amb patins o esquís. Existeixen diferents categories segons el nombre de gossos, que solen estar entre 2 i 12.
PULKA: La pulka és un petit trineu, generalment d’una sola peça, de plàstic rígid o metàlic, que era utilitzat en els països nòrdics pels caçadors i pescadors per transportar el seu equip, quan es desplaçaven esquiant.
SKIJORING: Aquesta especialitat consisteix en esquiar darrera del gos, que estarà unit a la cintura per una corda amb un amortiguador. La linia tiendrà que estar lligada a l’esquiador mitjançant un cinturó.

Modalitats en terra:
KART
: El Kart es un vehícle de quatre rodes disenyat específicament per la pràctica d’aquest esport.Té un manillar per poder ser dirigit. Normalment un kart es tirat per 6 o més gossos, dagut al pes que comporta aquest vehícle.
TRICICLE: Vehícle de tres rodes. El nombre de gossos que el poden tirar pot variar entre els 2 als 6. Utilitzar més gossos en aquest vehícle pot ser perillós, ja que no té tanta estabilitat com pot tenir el kart.
PULKA: És la modalitat on s’utilitza la bicicleta. Possiblementés la modalitat més extensa en aquest esport, ja que és de la manera en que comencem tots. Senzillament es tracte de subjectar a la bicicleta la linia de tir mitjançant un amortiguador. Normalment es practica amb un o dos gossos, no més.

muixing-2016-2

REQUERIMENTS

Quota de Competició (Consultar Club). Aquesta quota contempla les despeses ocasionades pels entrenament, assessorament, material tècnic per a tota la temporada d’hivern.

-Abonament de Temporada de l’estació Masella o ALP2500 (també és possible la compra de forfaits diaris o pacs de 6 dies, que s’abonaran al moment) 

-Llicencia estatal o catalana segons categoria per INFANTILS, JUVENILS, SENIORS 

-Llicencia Catalana ALEVINS I ALEVINS II

-L’Uniforme del Club per aquesta modalitat és obligatori, per formar part de l’equip de competició hauràs d’anar degudament uniformat: pantaló negre i anorak i windstoper del club. 

NORMES

Cal complir la condició de soci, En opció temporada complerta, és necessari un certificat mèdic (no cal oficial) en el que hi consti el nom i cognoms del facultatiu segell i nº de col∙legiat és suficient. Signar el full de condicions i autorització paterna o del tutor legal, en totes les opcions estar en possessió de l’assegurança o llicencia de la temporada vigent

Utilitzar totes les mesures de seguretat, Casc, Tortuga, Mascara, (NO ULLERES)

DOCUMENTACIÓ NECESSÀRIA PER LA INSCRIPCIÓ

Fotografia carnet
Llibre de família o DNI
Comprovant transferència al compte bancari del club:

2100 0087 67 0201093719

Cal fer aquest dipòsit per tal de dur a terme la matrícula abans del 30 de novembre de 2015.

Contacta amb nosaltres per obtenir informació sobre els preus

CONTACTA PER LA INSCRIPCIÓ, INFORMACIÓ DE PREUS I TOTA LA INFORMACIÓ ADICIONAL QUE NECESSITIS